Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 00:49 - Над 100 хиляди ще протестират срещу независимостта на Косово
Автор: guevara Категория: Политика   
Прочетен: 877 Коментари: 1 Гласове:
0



Над 100 хиляди ще протестират срещу независимостта на Косово

Над 100 хиляди ще протестират срещу независимостта на Косово


Bulgarian Post
21.02.2008 г.

Очаква се над 100 хиляди протестиращи да се съберат в Белград за да присъстват на националния протестен митинг срещу независимостта на Косово. На митинга ще присъстват лидера на радикалната партия Томислав Николич, министър-председателят Войслав Кощуница и всички партийни лидери. Президентът на Сърбия Борис Тадич е на посещение в Румъния и няма да говори пред протестиращите.

Днес в Сърбия за повечето хора е неработен ден. Учениците са освободени от занятия, а градският транспорт в Белград е безплатен. Влаковете в страната също превозват безплатно всички, които искат да присъстват на протеста. Очаква се да се съберат над 100 хиляди души.

Президентът на страната Борис Тадич съобщи във вторник, че не е съгласен правителството да организира с политическите партии митинги, оценявайки, че Косово не е партиен въпрос, а “преди всичко национален и държавен”. Тадич посочи, че зад организацията на протеста трябва да стоят националните институции и на трибуната “в никакъв случай не трябва да има партийни лидери, а изтъкнати публични личности”.

Въпреки исканията на президента обаче, на митинга ще говорят министър-председателят Войслав Кощуница и лидерът на радикалите Томислав Николич.

На митинга ще присъстват още холивудската звезда Емир Костурица и шампиона от Australian Open Новак Джокович.

Според предварителните планове след митинга всички ще се насочат към най-големия сръбски православен храм свети “Сава” за да се помолят заедно със сръбския патриарх Павле за Косово.

Организаторите на протеста се надяват той да мине мирно и без инциденти. По-рано непосредствено след обявяване на независимостта, протестиращи нападнаха и изпочупиха стъклата на американското и словенското посолство.

Докато хората се събират в Белград, група бивши сръбски военни от резерва са нападнали косовски полицаи с камъни и са подпалили автомобилни гуми на косовско-сръбската граница. АФП предава, че тъмни стълбове от дим се издигат от двете страни на граничния пункт в Мердаре, Южна Сърбия, след нападението. Според сръбската полиция броят на нападателите е бил около 300 души.

Протестите в западната ни съседка обаче не попречиха на Италия да стане 12-тата страна признала независимостта на Косово. Сърбия реагира като изтегли посланика си от Рим.

Независимостта на Косово до този момент официално са признали няколко страни, а други 20 са готови да го направят в близките дни.

Призналите Косово са: САЩ, Франция, Италия, Великобритания, Турция, Албания, Афганистан, Австралия, Сенегал, Тайван и Германия.

Намерението си да признаят независимо Косово в най-близко време обявиха Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Швеция, Унгария и Полша.

Готовност да признаят Косово имат и държавите Коста Рика и Япония, които не са от Европа.

От европейските страни против признаването на Косово се обявиха: Испания, Кипър, Гърция, Румъния и Словакия.

Русия и Китай също не признават Косово. Сходна позиция имат Азербайджан, Молдова, Шри Ланка, Виетнам, Либия, Буркина Фасо и ЮАР.

Босна и Херцеговина, Словения, Хърватска, Черна гора и Македония все още не са оповестили позицията си относно признаването на статута на самопровъзгласилата се държава.
_________________
Комунизма в чистия си вид е бъдещето!






Гласувай:
0



1. анонимен - Нека да не забравяме
21.07.2008 12:05
историята на България и да се солидаризираме със всеки народ,който се боли за свобода и независимост.Да пожелаем на Косово успехи в своето развитие като камостоятелна държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: guevara
Категория: Политика
Прочетен: 387496
Постинги: 83
Коментари: 438
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930