Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 00:48 - Русия гарантира на Сърбия подкрепа за Косово
Автор: guevara Категория: Политика   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия гарантира на Сърбия подкрепа за Косово

Русия гарантира на Сърбия подкрепа за Косово


Bulgarian Post
25.02.2008 г.

Руският първи вице премиер и вероятен наследник на Владимир Путин на президентския пост Димитрий Медведев, посети сръбската столица Белград. След среща със сръбския президент Борис Тадич и министър-председателя Войслав Кощуница той заяви, че Русия няма намерение да промени отношението си към независимостта на Косово. Русия е най-големия съюзник на Сърбия и се противопоставя категорично на независимостта на Косово.

Димитрий Медведев е на посещение в Белград заедно с външния министър на Русия Сергей Лавров. Те са обсъдили с лидерите на Сърбия ситуацията в Косово и какви общи стъпки ще предприемат оттук нататък, за да защитят сръбската позиция.

"Провъзгласяването на независимост от Косово абсолютно не съответства на международното право, нарушава суверенитета и териториалната цялост. По същество предприетите действия разрушават международната система за сигурност, международната правова система, формирана от човечеството в продължение на повече от сто години", подчерта г-н Медведев.

Според руската информационна агенция ИТАР-ТАСС по време на срещата между лидерите на двете страни е било подписано споразумение за построяване на газопровода “Южен поток”.

По време на разговорите между двамата Медведев е изразил увереност, че "Южен поток" ще повиши енергийната ефективност на Европа.

Още в началото на февруари между Русия и Сърбия бе подписано стратегическо споразумение. Така "Газпром" получи мажоритарен дял в сръбската държавна петролна компания “Нафтна индустрия на Сърбия” /НИС/.

Същевременно сръбското правителство изпрати няколко свои министри в Косовска Митровица за да потвърди, че все още гледа на тази територия като част от Сърбия. Делегацията е придружавана от министъра за Косово Слободан Самарджич.

Първоначално имаше съмнение, че Самарджич няма да бъде допуснат на косовска територия заради коментара му относно поведението на сръбските граждани, които запалиха граничните постове между Косово и Сърбия. Тогава той определи този акт като “законен” тъй-като Сърбия не признава тази граница.

В следващите няколко дни в Белград и Косовска Митровица избухнаха безредици при, които бяха нападнати посолствата на САЩ и страните от ЕС признали независимостта на Косово. Разгневени тълпи в Косовска Митровица нападнаха дори служители на ООН.
_________________
Комунизма в чистия си вид е бъдещето!





Тагове:   Сърбия,   косово,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: guevara
Категория: Политика
Прочетен: 387532
Постинги: 83
Коментари: 438
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930